مرمت و احیای خانه الفت ، اثر گروه معماری نقش فیروزه ، تهران

مکان اجرا پروژه : تهران ، دربند ، خیابان ظهیرالدوله ، خیابان الفت، بن بست آلایی، پلاک2
سال : 1393
تاریخ شروع پروژه : 2013-12-11
تاریخ اتمام پروژه : 2015-01-10
مشاور طرح(معمار) : گروه طراحی نقش فیروزه
همکاران طراحی : محسن گلکار
کارفرما : محمدحسین صالحی سورمقی و فریبا نصرتی
مجری : حسین غفاری
طراح سازه : نوید صالحی
تاسیسات الکتریکی : احمد رجبی
تاسیسات مکانیکی : حمید صمیمی
وضعیت پروژه : بازسازی , اتمام پروژه
مساحت زمین : 212 مترمربع
زیربنا پروژه : 260 مترمربع
عکس : پدرام جعفربیگی و نوید صالحی

طراح : نوید صالحی سورمقی

اجرای قطعات فلزی و الحاقی : جواد درویش

طراحی سیاه مشق : مجید قره زاده

 

 

نگاهی به پروژه بازسازی ، مرمت و احیای خانه قدیمی الفت در تهران داشته باشیم. این اثر ،توسط تیم طراحی معماری نقش فیروزه و به متراژ 212 مترمربع ،در سال 1393 طراحی و اجرا گردیده است .

2

نمای جنوبی ،ساختمان الفت

Restoration of Olfat House 

The experience of the revitalization and remodeling of OLFAT HOUSE has given a social & physical life to a building belonged to the modern architectural but forgotten era of Iran that unfortunately nowadays most of its residential houses are being demolished and turned into new apartments & skyscrapers. This building is already being used as two separated residential stories and an architectural atelier. The new owners, after years of living in apartment, decided to experience a quiet life away from nowadays unrest multi-unit buildings. So they decided to buy an old villa (over 60 years old) in eastern part of Zahiroddoleh cemetery (northern region of Tehran). In this regard the primary aim of the designers was to provide a “comfort home” instead of just a “place to live”. In other word they tried to increase the life qualities for the today users in the old structure. The owners also insisted on maximum use of the spaces and preserving the main shape in case of an extension.

The restoration process last 11 months (2014/1/10 to 2014/12/11) during 3 phases, including

 Reinforcing the structure and changing the internal spaces-

 Adding new elements to the southern façade-

 Organizing the yard & related spaces-

3

نمای جنوبی ، ساختمان الفت

Phase 1: Setting up a steel column matrix matches with the older columns and the new interior walls. Then the heavy roofs were to be peeled off & lightened because they were covered with a new layer after every phase of extension in the past. To set the required internal spaces, the designers tried to use the axis of the old internal walls. The result decreased the additional expenses of demolishing & rebuilding new walls and also led to perform the new matrix of

columns on the previous ones and hidden them in the internal walls. Based on the new plan, each floor consists of a private and a general zone. The floors are connected through an added staircase and a glassy elevator (which provides sun light for the kitchens). The void is continued to the first floor and covered with a series of windows on the top. It gives maximum sun light, controls the cooling and heating, reduces washrooms humidity and avoids the direct sight to the bedrooms from the neighborhoods. Two wide terraces which are the best advantages of this house encouraged the designers to perform a visual quality both from inside (users) and outside (pedestrians) of the house. To do so they removed some parts of the safeguards and filled them with cut metal sheets displaying calligraphies of RUMI poems.

Phase 2: Adding a hydraulic elevator & a circular suspended staircase to the southern façade. Observing two rules of municipality that are “adding new sections under roofed parts of buildings” and “not forwarding building height” the elevator was replaced with the forwarded mass on the eastern part of the

façade. It is now placed in the former area of the roofed entrance section to the first floor. Since the old stair on the first floor terrace with its heavy shape was an obstacle to reach the light, it’s been removed & instead a circular suspended stair has been added.

Phase 3: Arranging the yard & other spaces. To solve the difficult access to the installation room which was through a ladder in the small opening on the corner

4

تراس طبقه دوم ، ساختمان الفت

of the yard, the entrance to the underground space is expanded and a series of curved stairs goes down to a corridor which leads the way to the office and installation room. This change has increased the light and decreased the humidity of the office.In the end, it is worth mentioning that being among the tall buildings that were once noble symbols of the modern age of Iran architecture, OLFAT HOUSE makes eye contact with the pedestrians and for sure, preserving the old dry plane tree near the entrance makes it more effective.

5

نمای جنوبی ،ساختمان الفت

6

تراس طبقه اول ، ساختمان الفت

7

پله معلق ، ساختمان الفت

9

پله معلق ، ساختمان الفت

10

جانپناه تراس ها ، ساختمان الفت

11

سایه جانپناه بر سطح تراس ، ساختمان الفت

12

سایه جانپناه بر سطح تراس ، ساختمان الفت

13

پله معلق ،ساختمان الفت

14

پلان طبقه همکف ، ساختمان الفت

15

پلان طبقه اول ،ساختمان الفت

16

پلان طبقه دوم ، ساختمان الفت

17

پلان زیرزمین ،ساختمان الفت

18

پلان بام ،ساختمان الفت

19

سایت پلان ، ساختمان الفت

20

سالن پذیرایی طبقه اول ، ساختمان الفت

21

اتاق خواب ، ساختمان الفت

22

نورگیر ، ساختمان الفت

24

نورگیر ، ساختمان الفت

25

دفترکار ،ساختمان الفت

26

بخشی از آشپزخانه طبقه اول ، ساختمان الفت

27

سرویس بهداشتی اتاق های خواب ، ساختمان الفت

28

سالن پذیرایی طبقه اول ، ساختمان الفت

29

فرآیند طراحی، ساختمان الفت

30

تقسیم فضایی ، ساختمان الفت

31

فرآیند گردش هوا و نور طبیعی ، ساختمان الفت

32

نما و مقطع C-C ، ساختمان الفت

33

مقطع A-A، ساختمان الفت

34

مقطع B-B ، ساختمان الفت

35

وضع پیشین ،ساختمان الفت

36

وضع پیشین، ساختمان الفت

37

وضع پیشین، ساختمان الفت

38

وضع پیشین، ساختمان الفت

39

الحاق سازه فلزی پله معلق به سازه بنا ،ساختمان الفت

40

الحاق سازه آسانسور و اجرای نما ، ساختمان الفت

41

اتصال بخش های نهایی پله ، ساختمان الفت

42

در حین بازسازی و مرمت ، ساختمان الفت

43

وضع پیشین ، ساختمان الفت

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید